
WORK OVERVIEW
Symposium Sensitiviteit, Veerkracht en verbinding in opvoeding, onderwijs en werk
op vrijdag 10 maart 2017 in PXL Hasselt
door Sensitief vzw i.s.m. Hogeschool PXL-Education
Inschrijven kan rechtstreeks HIER
9.00u Onthaal – Verwelkoming in Hogeschool PXL Education (gebouw D) ELFDE LINIESTRAAT 23 A – 3500 HASSELT
9u30 tot 10u30 – Lezing1
Sensitiviteit, kwetsbaarheid en (veer)kracht in opvoeding en onderwijs – An Michiels
Veerkracht is het vermogen om tegenslagen te overwinnen. Kwetsbaarheid is het vermogen om authentiek contact mogelijk te maken. Beiden komen tot uiting in een sensitieve en assertieve levenshouding. In deze lezing wil An je inspireren met de inzichten uit haar jarenlange praktijk- en levenservaring. Je krijgt praktische tips aangereikt voor het dagelijkse leven op school en thuis.
Docent: An Michiels is initiatiefneemster van dit symposium. Door de oprichting van Sensitief vzw maakte zij haar levensmissie waar. Zij geeft er lezingen, cursussen en individuele therapiesessies. Ze coördineert en begeleidt de Sensitief-Assertief- Vakantiekampen en ook de Ouder-Kind-Leervakanties in binnen – en buitenland. Op die manier helpt ze grote en kleine mensen beter met elkaar te communiceren. Ze is auteur van “De Hoogsensitiviteit Survivalgids”.
Meer info over An Michiels en haar werk vind je op www.sensitief.be of spreek haar aan tijdens de Korte Pauze of op de Infostanden
10u45 tot 12u – Lezing 2
Veerkrachtig omgaan met de hindernissen op je levenspad – Erik de Soir
Als je hoogsensitief bent maken schokkende gebeurtenissen een extra diepe indruk op je. Ze rukken je weg uit de continuïteit van het leven en schorten de verbinding met anderen op. Je krijgt een gedwongen “time out” en komt terecht in de marge. Niemand verdient het om in de zijlijn van het leven terecht te komen, als een soort bijverschijnsel, naast het leven dat anderen leven. Je krijgt dan de indruk dat je precies nergens meer deel van uitmaakt. Als mens willen we allemaal liefde, gelukkig zijn, erbij horen.
In zijn lezing bouwt Erik De Soir zijn betoog op aan de hand van “18-ities”. Het zijn 18 Engelse woorden die op ‘-ity’ eindigen. Die schetst hij, aan de hand van talrijke getuigenissen, als een regenboog van concepten voor een zinvolle verwerking van verlies en trauma. Elk woord op zich geeft een bepaalde kleur aan de verwerking, als onderdeel van een groter geheel. Zoals bij de filtering van wit licht, kan je leren de regenboog van de 18-ities in jezelf te maken om je leven te blijven zingeven, ook na moeilijke omstandigheden. Wie je op zijnsniveau wil worden, kan je worden, maar het kost je moed en blijvende inzet.
Ontwikkel daarvoor je eigen innerlijk kompas!
Docent: Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht).
Hij specialiseerde zich in de crisispsychologie en in de psycho-traumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. Hij doceert crisispsychologie, crisiscommunicatie en crisisbeheer aan universiteiten in binnen- en buitenland. Hij is ook meditatieleraar en treedt vaak op als expert in de media en publiceerde reeds een vijftiental boeken waarvan ‘Leven aan de zijlijn. Meditaties voor trauma en verlies’ (Lannoo).
Meer info over Erik de Soir en zijn werk vind je op www.erikdesoir.be en www.dewegwijzer.org
12u tot 13u – Lunch – beurs met infostanden en boeken Broodjeslunch
13u tot 14u30 – Maak je keuze uit Workshopreeks 1
14u30 – 15u – Korte Pauze – Infostanden
15u tot 16u30 – Maak je keuze uit Workshopreeks 2
Workshops
Workshops reeks 1
Stress en burn-out: voorkomen en genezen (Sabine Vanquaillie)
Opvoeding, een kwestie van verbinding? (Nancy Verhaeghe)
Verbindend en empathisch leiding geven (Kurt Mees)
Leermethode uitdaging: beelddenkers (Sandra Kleipas)
Strategie van het geluk (Gerbert Bakx)
Workshops reeks 2
Werk, dat voor jou werkt (Annick Ottenburgs)
‘Dare 2 care 4 yourself’: kinderen tonen ons de weg naar eigenliefde (Yves Boone) van B-One-Coaching.be
mijn leiderschap stijl via (honden)spiegel (Gerja Westerhof)
Educatieve opstellingen een antwoord op hedendaagse uitdagingen (Hilde Van Bulck)
Inclusieve besluitvorming en conflict coaching (Fanny Matheusen)
Meer weten? HIER
7. Kinderen tonen ons de weg naar eigenliefde – Yves Boone
“Terwijl jij je kinderen probeert van alles te leren over het leven, leren je kinderen jou waar het eigenlijk om draait.”
Als we echt durven kijken en luisteren naar het verhaal van het kind kunnen we ontdekken wat het ons spiegelt. En als we dan eerlijk en onbevooroordeeld in die spiegel durven kijken worden we uitgedaagd om onze eigen overtuigingen (over ons kind en over onszelf) bij te stellen. Weet je welke (onbewuste) overtuigingen je met je meedraagt? Als we de uitdaging aangaan kunnen we (opnieuw) de kracht ontdekken die (soms al lange tijd) diep in onszelf verborgen ligt. Kinderen kunnen contact maken met heel ons ‘ZIJN’. Onze aandacht wordt daardoor verschoven van “doen” en “hebben” naar “zijn”.
Dit bewust-zijn maakt ons milder, zowel ten opzichte van onszelf, als van de wereld om ons heen.
Docent: Yves Boone coacht ouders, leerkrachten en kind(eren). Hij helpt hen terug bij zichzelf te komen. Hij is een expert in het ‘vertalen’ van de ‘spiegels’ om je heen in een heldere en helende taal.
Meer info over Yves Boone en zijn werk vind je op B-One-Coaching.be