Doelgroep:
leerkrachten kleuteronderwijs, zorgleerkrachten, opvoeders, therapeuten, ouders, studenten kleuter onderwijs, iedereen die met jonge kinderen omgaat in zijn job.
Doelstelling:
Het gedrag van kleuters beter leren begrijpen en interpreteren waardoor een andere kijk ook andere perspectieven kan bieden. Waardoor er meer rust kan komen en ook deze keuter kan zich kan liefdevol kan ontplooien…
Inhoud:
Zit je ook soms met je handen in het haar omdat je geen raad weet met 1 of meerdere kleuters van je klas? Je wordt er ongeduldig, boos van of voel je ergernis? Blijft je met je ‘ZORG’-vraag ook op je honger zitten? Heb je het moeilijk om het nog positief te zien?
Is dit kind reeds gelabeld en gaat de kleuter dit ook volledig leven? Misschien zie je de goedheid in het kind maar krijg je het er niet uit…
Je leert veel in je opleiding maar wat doe je nu als er kleuters je activiteit gaat verstoren of je de indruk krijgt dat ze je echt gaan uitdagen, niet naar je luisteren? IK – boodschappen brengen ook niet het gewenste resultaat. We moeten zoveel doen en misschien gaan we een beetje voorbij aan de essentie van het kind.
Hoe kunnen we beter het kind begrijpen of een weg vinden om er anders mee om te gaan? Er wordt met veel praktijk voorbeelden gewerkt! Er is ook ruimte voor eigen inbreng en vragen? Je krijgt tools waar je meteen mee aan de slag kan. Nieuwe inzichten die je in je opleiding waarschijnlijk nooit werd verteld.
Werkvorm
Het is een interactieve workshop. Het is een samenspel van doen, luisteren en eigen inbreng en vragen.
Zowel beamer als bord (flip-over) worden actief ingezet.
Materialen en benodigdheden
De nascholer zorgt voor alle materialen.
Deelnemers krijgen:
- Hand-outs
- Een attest
Deelnemers brengen mee:
- schrijfgerief – je eigen notities zijn vaak sterker
Gewenst lokaal:
- klaslokaal of ruimte met een opstelling van stoelen in een halve cirkel. Liefst met tafels erbij.
Gewenste apparatuur:
- Beamer of klas met digitaal bord
- Bord of flip-over met stiften
Boodschap:
Beste
Hierna volgt een overzicht van de evaluaties die ik kreeg van de leerkrachten n.a.v. de nascholing die u gaf over omgaan met grensoverschrijdend gedrag bij kleuters. (Woensdag 4 febr; Vrije Basisschool Beveren (Roeselare-Beveren)
Met vriendelijke groeten
Sabine Latré
Ik vond het boeiend maar had wel even tijd nodig om zijn denkwijze te volgen.
Ik zou me heel graag verder verdiepen in dit onderwerp en spreekt me dus ook aan
ik vond deze lezing heel boeiend en vernieuwend, in die zin dat het niet was wat ik verwachtte vooraf en toch heb ik er veel uit geleerd.
ik had nl verwacht dat we gingen horen hoe we best reageren in bepaalde concrete situaties. In het begin dacht ik steeds: amai, wat een uitleg,wanneer komen de concrete situaties….
Maar toen ik na een tijd doorhad dat al die theorie vooraf nodig was om te begrijpen wat hij ons eigenlijk wou meegeven, begreep ik ook dat er geen vooropgestelde oplossingen gesteld kunnen worden voor bepaalde problemen.
We zijn een beetje ‘gebrainwasht’ en ik denk dat we nu zelf verder op weg moeten gaan om anders te reageren op kinderen met ‘VOOR ONS grensoverschrijdend gedrag’
ik zou graag met de prentjes werken die hij op het einde demonstreerde (stappen van weerbaarheid)
misschien kan dit een algemene (in alle klassen) manier van werken worden ivm sociale vaardigheden.
Ik zou ook graag niet te lang wachten daarmee, anders zit het te ver in ons achterhoofd en komt het er misschien niet meer van…..
Ik ben echt geïnspireerd. Ik sta veel meer stil bij gedrag van kinderen, als op het feit van hoe ik er op in ga.
Deze middag bij mijn metekindje al kunnen uittesten. Het was echt heel leerrijk maar ik moet er zelf nog in groeien.
Ik heb het gevoel dat je zo meer en meer begrijpt ‘hoe’ en ‘waarom’ bepaalde kinderen op een bepaalde manier reageren of iets zeggen.
Ik vond het een interessante werkdag en wil gerust nog meerdere studiedagen van Yves Boone bijvolgen.
Hartelijk bedankt om mij een andere kijk te geven op bepaalde zaken.
De algemene visie vond ik goed. Kinderen(volwassenen) zijn wie ze zijn door hun erfelijkheid, dingen die ze meegemaakt hebben, gevoelens die ze hebben of overnemen
De aanpak naar de kinderen toe vond ik ook goed en pas ik ook al af en toe toe.
De persoonlijke gebeurtenissen van Dhr Boone zelf liepen te lang uit waardoor de concrete tips wat achterwege bleven en tot op het laatste moment werden gezegd terwijl we al drie kwartier over onze tijd zaten.
Sommige punten vond ik nogal bij het “haar” getrokken. Zoals het scheel zien, de onderbroekenhistorie, het wenende kind op de bus die plots niet meer huilde nadat er een gesprekje rond de bewustwording van mama werd gehouden. Niet alle kinderen met problemen willen ons “leren” waar we niet van bewust zijn. Meestal zijn problemen een combinatie van verschillende factoren, psychische ,fysieke, erfelijke,opvoedkundige en sociale.
Ik vond de pedagogische werkdag heel interessant, maar ik vond het ook wel ‘zwaar’.
Ik had het zo niet verwacht…
Ik zal een groot aantal dingen mee nemen in mijn visie, mijn manier van handelen en uitproberen in de klas.
Een aantal andere dingen moet ik nog wat laten bezinken en daarover nadenken.
Ik vond het boeiend en uitdagend om naar te luisteren…
Het werd heel vlot en enthousiast gebracht. de tijd vloog voorbij.
Ik heb er zeker tips uit onthouden en paste ze zelfs al toe vandaag in de klas en op de speelplaats.
er mag nog meer van dat volgen ;o)
ik vond de lezing boeiend en met momenten confronterend. Met bepaalde zaken kan ik akkoord gaan, bij andere dingen heb ik mijn twijfels. Het interesseert me wel en indien er lezingen in de buurt zij n, zou ik er graag bij zijn om me zo meer en meer in dit thema te verdiepen
Hier even mijn mening over de pedagogische werkdag.
Zeer aangenaam en vloeiend gebracht en met kennis van zake. Het verveelde niet om naar te luisteren al vond ik ook dat het op het einde lang genoeg had geduurd omwille van het feit dat het geen eenvoudige materie is, het zet alles overkop.
Zeer verrassend en boeiend eigenlijk met een andere kijk op de zaken en als ik er verder op nadenk zijn er wel veel dingen van die kloppen.
Zeker voor herhaling vatbaar: ik wil gerust nog wat meer horen over deze materie.
Het gaat terug naar de ruwe ik, de eigen persoonlijkheid en die van de kinderen. Ergens vond ik, was het een beetje ‘magisch’, al is dat nog niet het juiste woord. Het gaat terug naar de diepe bron van zijn, zonder maskeren en durven de confrontatie aan gaan met jezelf en met anderen. Om eerlijk te zijn, ik heb interesse in numerologie, het karma, de kaart leggen en hoe alles in ons leven ergens wel zijn reden heeft en ik heb daar tijdens de voormiddag ook vaak aan gedacht en enkele linken kunnen leggen.
– Ik vond het zeer knap van Dhr. Boone om zeer veel naar zichzelf te reflecteren. Ik had het gevoel dat hij zijn zichzelf mentaal en emotioneel volledig blootgaf aan onbekende mensen om zijn theorie en voorbeelden zo goed mogelijk te kunnen overbrengen.
– Ergens had ik bij sommige voorbeelden het toch wat moeilijk om alles naar jezelf of anderen te reflecteren. Ik merkte voor mezelf en andere collega’s dat het toch een zwaar beladen werkdag was die toch even blijft nazinderen. Als leerkracht heb je een eigen manier van reageren en omgaan met de kleuters en door deze werkdag ga je jezelf toch in vraag stellen en had ik soms het idee van ‘ Ben ik dan zo verkeerd bezig?’.
– De aanpak van Dhr. Boone werkte wel aanlokkelijk om zelf meteen uit te proberen. Donderdag nam ik meteen zijn tips mee naar bijvoorbeeld de speelplaats om conflicten op te lossen.
Voor mij was het een werkdag die me vooral heeft aangezet tot denken en reflecteren over jezelf als persoon en leerkracht. Dit is zowel positief en negatief. Ik weet dat Dhr. Boone benadrukt om sommige zaken niet bij jezelf binnen te trekken maar ik vond dit niet altijd even eenvoudig.
ik vond het heel interessant om het nog eens allemaal op te frissen en nieuwe voorbeelden te horen
ik zelf weet al een ruime tijd dat mensen spiegelen naar elkaar en zeker kinderen
maar het is niet altijd evident om dit aan de mensen te zeggen
Doordat hij de eerste stap gezet heeft bij ons team is het nu voor mij gemakkelijker om er in verder te gaan.
Sommige mensen waren al mee in dit verhaal maar het doet altijd goed om er weer aan herinnerd te worden.
Het is wel iets waar je open voor moet staan en ik zal zeker de mensen respecteren die dit niet wensen.
Ik heb zeker ook een paar nieuwe aanpakken geleerd zoals hoe je het best een kind troost.
B-ONE-Coaching
Coaching in Bewustwording: van Onderbewust Naar Eénheidsbewuszijn